Idag kom tygproverna från tyg.se i brevlådan. Jag beställde dem i mellandagarna när jag insåg att jag verkligen, verkligen behöver ett överkast på sängen.

Ett vitt konstskinn/skinnimitation som verkligen påminner om galon. Det är lite präglat, minimalt elastiskt och rätt så styvt och formstabilt. Inte det minsta mjukt utan…. provet rätar ut sig själv.

Ett annat prov av skinnimitation tog jag i två färger som påminner om en guldig nougat och en mörkt nougat. Färgen är helt matt. Tygerna är totalt oelastiska, vackert präglade, tunna och får lätt veck men de har en mjuk och nästintill len baksida. Kan bli super som överkast men också som dammfria kläder, sjal.

Detta provet har, om jag ska va ärlig, en rätt ful prägling och oavsett känsla i handen så är det rätt och slätt ett absolut nej. Nej till alla användningsområden, skulle jag vilja säga men i verkligheten är det en pengarfråga. Kostar det 100kr mindre per löpmeter så kan jag faktiskt överväga det. Kanske en annan färg på tyget? Det är färgskillnaden mellan de två bruna nyanserna som skapar obalans i präglingen.

Det här tygprovet chockerade mig lite. Det är ”kramvänligt” och ”gosigt”. Det svarta konstskinnet på ovansidan är helt opräglat men tyget är rörligt, elastiskt vilket gör att jag upplever det som mindre skämt och mer livfullt. Konstskinnet är lite glatt och reflekterar ljus. Undersidan är dovt ljusrosa, gammelrosa, och liknar ett färgat, korthårigt fårskinnsfäll. Tyget ger mig ett ”vill ha mer” och jag överväger att köpa hem tyg så det räcker för en mysfilt eller en större sjal eller sådär. Jag behöver bara nosa, känna och utsätta något känsligt hudområde för tyget för att verkligen veta att jag tål det.


I dagsläget har jag ett överkast från IKEA i sängen. Det är gjort i 100% bomull och täcker hela sängen. Jag hade varit nöjd och glad men det finns en viss risk att överkastet fäller, tappar fibrer och det är ju nått med min hud, slemhinnor, som reagerar på dammiga miljöer.

Oavsett om det är allergent damm eller vanligt förekommande damm, alltså.

Vi måste ändå ha i åtanke att jag bor i en husvagn. Den totala mängden luft, kubikmeter luft, är väldigt liten i jämförelse med en vanlig lägenhet. Det blir en stor konsekvens på hela husvagnsluften om jag har en yta på nästan 4 kvadratmeter som dammar av sig.

Värt att ha i åtanke alltså.


Nu måste jag däremot stoppa ner min tygbit innanför strumpan och göra mig klar för avfärd. Jag ska följa med mamma till veterinären med hennes hund.