Jag har gått och grämt mig över hur jag ska anpassa husvagnen till katterna utan att orsaka onödiga skador på inredningen.

Vad är då onödiga skador? Chanel har ju klöst sönder skinnimitationen på soffdynorna och det hade kanske inte hänt om jag skruvat fast ett vägghängt klösträd. Skruvhål är lättare att snygga till än att fixa nya dynor eller köpa måttanpassad soffklädsel. Så onödiga skador… är ett flyktigt begrepp.

Jag svarade på katternas behov att sova hos mig i sängen med att sätta upp ett fällbart hyllplan på garderoben. Det är 4 st skruvhål men sovplatsen används minst 75% av dygnet och jag kan fälla hyllan när jag bäddar om i sängen.
Efter mycket om och men och men va vafan och hur så tog jag bort ramen för mörkläggningsgardin och myggnät på husvagnens bakre fönster, bredvid sängen, och monterade ytterligare ett fällbart hyllplan. Jag valde att ta ner gardinramen för att sätta fast hyllkonsolen i samma träram som gardinramen satt. Om jag framöver vill ta ner hyllplanet och sätta upp gardinramen igen kommer det inte synas att jag gjort lite extra skruvhål. Dessutom kunde jag inte lista ut var det fanns nånting bärande i husvagnsväggen som skulle kunna hålla hyllan uppe.
Jag har också fulbyggt nytt bordsben till soffbordet för att få lite mer användbar golvyta.
Jag har bytt ut den rektangulära bordskivan till en lite större men rund bordskiva. Det gav mig bättre plats för datorn och spelutrustningen samtidigt som ett skärmstöd från IKEA gav mig bordsförvaring till en liten låda med extraprylar och alla mina målarböcker. Skrivbordsförvaringen i bakkant mot fönstret stoppar katterna från att springa över bordet till fönstret (och ger plats åt lite blommor och pennor och saker).
Det är mycket saker framme i husvagnen och vart man än tittar händer det nånting… men just nu funkar det tillräckligt bra. Det blir ju att sortera upp ute i förtältet i vårsolen sen och arkivera vissa saker. Katterna älskar mattorna på golvet! Har för mig att det är jutemattor från Rusta.
Sängen ser ut såhär, centralt placerat med en smal gång på var sida.
Husvagnens största problem är katternas trappa upp till fönsterplatsen. Jag har inte riktigt löst det ännu men jag överväger ett såkallat galoppträd. Det är ett klösträd som går från golv till tak, enbart en stam och flertals hyllplan längst med stammen. Det är bara det att inköpet är minst 800kr och jag behövde göra andra investeringar. Lådsystemet funkar! Det är bara skrymmande och omständigt att städa. Kanske jag kommer på nått att bygga som fyller behovet och passar husvagnen. Kanske inte. Men ändå kanske.

Utöver sakerna inne i husvagnen har jag monterat en kattlucka med högt u-värde i ytterdörren samt en kattlucka med chipläsning i förtältskjolen under husvagnen. Det gör att de två katterna som får röra sig fritt kan det medan den lilla svarta inte kan lämna husvagnen och förtältet. Superbt!