Vi ska prata om värderingar, du och jag. Det är känt sen gammalt att stenkulorna aldrig va lika fina som glaskulorna när man satt där på skolgården och spelade kula. Det va de fina glaskulorna man ville ha (och de stora).

Men man fick bara lika många försök som man hade kulor… så frågan är,

Hade du bytt 96 stenkulor mot 15 glaskulor?

Det är trots allt 81 färre kulor i påsen… de är bättre, de är finare men de är färre.

Hur hade du reagerat på att din polare hade gjort bytet? Skakat på huvudet? Nickat instämmande? Låtit polarn göra som polarn ansåg vara bäst?

Säg att du gör bytet och står med 15 glaskulor i påsen.

En okänd människa kommer fram och säger att du kan få två stora glaskulor för dina 15 små glaskulor.

Du funderar.

Du vet att det är lättare att vinna tillbaka 96 stenkulor med två stora kulorna – men det kräver en skicklighet som du inte är supersäker på att du har.

Du vet också att du funderat på att lägga av med att spela kulor. Att det inte längre är din grej att ligga i smutsen vid kulbanorna och leka med de andra kulspelarna. Att arkivera 2st större kulor är lättare än att arkivera 15st glaskulor. Samtidigt är du inte supersäker på att du lessnat på spelet.

Om vi spolar tillbaka och återgår till att detta inlägget bara var en snabb tankegång om att byta 96 stenar mot lagfarten till Stenhaga.

Om vi testar att sätta ut ”minus 96 st stenkulor” på vänstra sidan av balansvågen och sätter dit ”5555kvm tomtmark, 1 st husvagn” på högra sidan – väger det lika eller väger det olika?

Det enda du vet är att det kommer ta dig 13 år att inte vara skyldig banken någonting men i den stunden har du 5555kvm egen tomtmark och en lyxsvit till husvagn. Det är vad du vet. Du vet inte om du kan lyckas med att slå tillbaka 96 stenkulor med två stora glaskulor. Du vet inte om 15 glaskulor är tillräckligt för att ha nått att kämpa med.

Du vet att det du har är 5555kvm tomtmark (15 st glaskulor) och att du kan värdera din mark och boende såpass att 15st glaskulor är lika värda som 2st stora glaskulor (egen mark, egen husvagn, inga lån).

Frågan är om du kan leva med det faktum att du bytt 96 stenkulor mot 2 stora glaskulor och att du troligen aldrig kommar ha några stenkulor i kulpåsen igen. Är det lika vanvettigt som det låter eller är det bara den råa verkligheten som fördunklar sinnet?

Jag har ingen jävla aning men sannolikheten att jag kommer ha råd att renovera upp bostadshuset tillräckligt för att jag ska kunna bo där är låg.

Sannolikheten att jag har råd att vinterbona sommarstugan och ha det som åretruntboende är låg.

Åtminstone de närmaste 10 åren. Jag har byggmaterial, renoveringsmaterial liggandes på tomten och inne i huset men pengarna för kompletterande inköp går rakt in i min hushållsbudget. Jag har inte råd att renovera. Jag kan förbereda renovering, städa & öppna upp ytor för en djupgående besiktning men jag kan inte laga, piffa till och sätta huset i bruk tidigare än 2034(2037).

Så frågan är, är jag villig att chansa 10-13 år av mitt liv på att jag kommer klara av renpoeringskostnaden om 10-13 år utan möjlighet att ta ett nytt renoveringslån? För det är uteslutet, totalt. Om jag inte kan lämna huset som säkerhet för lån har jag inte inkomst nog att få ett nytt renoveringslån. Enda sättet framåt är att spara ihop och superbudgetera för renoveringen. Jag kommer behöva leva för minimala summor månad för månad för månad tills huset inte kräver mer än underhållskostnader. Kommer jag klara det? Är jag motiverad?

Är 5555kvm tomt och en husvagn tillräckligt för att jag ska åstadkomma något här ute?

Eller ska jag sälja med förlust bara för att bli fri från ansvaret över allt som ingick i lagfarten? 81 stenkulor i förlust, ungefär. Om jag har tur kanske jag kan runda av det mesta men 40 stenkulor i förlust är rätt mycket det också – speciellt eftersom jag inte kommer kunna låna till en ny lagfart utan behöva spara ihop minst 50% av stenkulorna för att byta till mig en ny lagfart.

Jag är totalförvirrad men jag hittar ändå ”lite lugn i stormen” av att bolånet är bundet i fyra år framöver. Jag måste inte stressa fram några beslut, några renoveringar och jag har en frisk boendemiljö i min lyxsvit till husvagn.