DEL 2 (Bägaren och Systemet)

Jag börjar del två med att förklara energidepåer och ork med hjälp av ett par bägare.

Den första bägaren, det normala och fungerande vardagliga livet kontra den andra bägaren, mitt liv.

I den första bägaren ryms hemmet, familjen, arbetet och hobby/fritid.

I den andra bägaren ryms hemmet, familjen, psykiskt ohälsa och Asperger.

Varje dag vaknar vi förhoppningsvis upp med bägaren fulladdad. På kvällen har bägaren tömts. Vi ger och tar ur bägaren hela dagen och hela vårt liv.

I min bägare har arbetsenergi bytts ut mot Asperger. Hobby/fritid har bytts ut mot psykiskt ohälsa.

De är inte konstanta. De svajar mellan att uppta all energi i bägaren till att också lämna energi över till annat. Exempelvis odling. Familj och hem är konstanter. Familjen har sina behov, relationer är färskvara. Huset behöver sitt. Hushållet, disken, maten, ni fattar. Det går inte att komma undan att äta.

Under en period kändes det som att energin jag behövde för att leva med min Asperger och hantera min psykiska ohälsa var konstant. Att det inte fanns någonting kreativt jag kunde göra med det.

Under den perioden var jag säker på att jag inte skulle kunna ha en familj om jag ville ha ut mer av livet. Att energin inte räckte till om jag hade ha en sambo samtidigt som jag skulle uppnå någonting i mitt liv. Jag tog mig lyckligtvis igenom den perioden och bor nu med min sambo Dala. Det är en process att hitta vårt sätt att balansera hemmet och familjen.

Frågan är:

Hur mycket går det att trolla med pengar och ork?

Pengar antingen finns eller inte finns.

Energi och ork antingen finns eller inte finns.

Den absolut viktigaste svaret i ämnet är ännu mer frågor, såklart.

Hur sparar jag? Hur minskar jag utgifterna och uttagen ur bägaren för att ha möjlighet till ett vettigt liv? Hur sätter jag in energi?

I dagsläget går 40% av min inkomst till hushållet, 20% till psykologsamtal, bensin, bil och eventuella pryttlar. Resterande 40% går till att bygga upp det här livet. Ett liv som jag inte vill ta semester ifrån.

Ett liv som är såpass genomtänkt att på en bra dag kan min energi som ligger märkt under ”Asperger” användas till att odla och spara pengar. Att odla och minska min psykiska ohälsa så att ännu mer energi frigörs i mitt liv. Eller att på en dålig dag veta att det är helt okey att vila och återhämta. Att det inte förstör balansen i mitt energiska kretslopp, mitt system.

Del tre i den här serien handlar om hur jag beslutade att börja odla och fokusera på självhushållning. Del tre, Behoven behöver fyllas, handlar om att självhushålla även under den svenska vintern.

Alla inlägg i serien om Vad som får mitt liv att fungera och Varför jag valt att satsa allt på självhushållning:

DEL 1 (Välkommen in i min värld)
DEL 2 (Bägaren och Systemet)
DEL 3 (Behoven behöver fyllas)
DEL 4 (Klimatet påverkar)

Lämna ett svar