DEL 4 (Klimatet påverkar)

Ingenting växer när tjälen har kommit. Allting stannar upp, går i vila, ruttnar ner eller dör.

Det finns coola människor som Sara Bäckmo och Farbror Grön som går i bräschen gällande att förlänga odlingssäsongen. De har kunskap om vilka plantor som ger skörd under vintern, hur vi kan så frön ovanpå tjälen för en tidig skörd på våren. Riktiga inspiratörer med kraft och styrka att driva ut sin kunskap med föreläsningar och böcker.

Men för att uppnå mitt mål behövde jag mer än vad de kunde ge mig. Jag behövde säkra min skörd ännu mer. Jag behövde fleråriga växter som kunde utveckla ett större rotsystem. Att investera i automatisk bevattning kostar för mycket pengar. Rötterna som jag behöver måste nå djupare ner i marken för att de ska klara torkperioder bättre. De ettåriga grödorna hinner inte tillräckligt långt ner, de hinner inte utveckla ett tillräckligt rotsystem.

Jag började fokusera på en perenn köksträdgård. Började fokusera på bärbuskar och fruktträd. I alla mina funderingar kom jag till samma slutsats.

En perenn köksträdgård och en skogsträdgård kommer att leverera mat även om jag glömmer bort att ta hand om dem. Det kommer att komma frukt året efter även om jag inte har kraft nog att skörda ett år. De är bestående. De kommer att gå i vila. De kommer att ruttna. De kommer däremot inte att dö. De kommer att komma tillbaka, år efter år.

Jag investerade i Skogsträdgårdsboken och Fleråriga Grönsaker av Philipp Weiss och Annevi Sjöberg. Jag lusläste, jag tänkte och jag beslutade. Jag har efter det avsatt nästan halva min tomt till skogsträdgård. Jag har börjar ersätta min köksträdgård med fleråriga grönsaker.

Och jag hoppas.

Jag hoppas att den här blandningen av fleråriga grönsaker, bär och frukt kan ge mig tid och energi att odla och förädla en tillräckligt stor ettårig skörd. Jag behöver komplettera mina ägg och mitt kaninkött. Kanske kan jag också på tid och längd uppnå ett drömmål att inte behöva ägg och kött.

Men jag vet inte hur det skulle gå till. Jag vet inte om jag kan samla på mig tillräckligt med kunskap om näringslära för att fylla mina behov med egenodlade grönsaker. Det finns så många svåra frågor. Vad ska det vara istället för mjölk? Istället för ägg? Vad kan jag köpa som inte färdats över hav från andra kontinenter? Mejeriprodukter och vetemjöl fyller en väldigt stor funktion i matlagningen.

Jag kommer aldrig att bli fullärd. Jag är bara väldigt glad över att jag har det här stora intresset, det här målet med självhushållning och att jag har fått möjligheten att undersöka och testa i min egna takt.

Den här livsstilen som jag bygger upp ger mig möjligheten att vara sjuk. Sjukare vissa dagar, friskare andra dagar. Vissa dagar blir jag ledsen över mina begränsningar. Andra dagar ser jag med stolthet på vad jag bygger upp här hemma.

Det här är det sista inlägget i min bloggserie på fyra delar. Jag hoppas att ni har fått en djupare förståelse för mig och min trädgård. Det är fritt fram att kommentera alla inlägg på min facebooksida Stenhaga Permakultur och på min instagram. Kommentarerna är avstängda här på hemsidan för att frigöra energi till att svara på facebook och instagram.

Alla inlägg i serien om Vad som får mitt liv att fungera och Varför jag valt att satsa allt på självhushållning:

DEL 1 (Välkommen in i min värld)
DEL 2 (Bägaren och Systemet)
DEL 3 (Behoven behöver fyllas)
DEL 4 (Klimatet påverkar)

Lämna ett svar