Allting är sammankopplat – 2018

Jag tänker försöka sätta ord på vad grunden och kärnan är inom Permakultur och vilken del av det som jag försöker använda mig av här hemma i Stenhaga. Så läsa inläggen och få en bild och en känsla över ”tänket” och ”problemlösningarna”. Varje problem har en lösning! Här kommer ett av de grundläggande behoven: VATTEN.

Just nu ser vårt vattenkretslopp ut såhär:

Det kommer in en bäck i trädgården som mynnar ut i en damm bredvid växthuset. Det finns ett utlopp för dammen i en ny bäck som går vidare ut i skogen. Inne i växthuset finns det en vattenpump, vattenslangar och en vattenledning bort till vedbon, hönsgården, kaningården. Med hjälp av vattenpumpen kan vi vattna 50% av trädgården med regnvatten och med hjälp av dammen har vi en stor vattenreservoar för torkperioder. Hela det här systemet fanns när vi flyttade in, lyxigt värre!

Det är inte alla som har möjlighet att gräva en damm med anslutning till bäckar… men jag har byggt ett annat vattensystemet uppe vid huset. Det ligger nämligen en ”strukturerad köksträdgård” i anslutning till ytterdörren med 7 st dubbla pallkragar. Det står också lite växter i krukor och kärl på verandan. Eftersom jag är lat (och bryr mig om vår brunn) behövde jag en vattenreservoar så nära pallkragarna som möjligt. Alla steg räknas! Vi gjorde en mindre damm i mitten av köksträdgården och den är uppkopplad till stuprören på huset. Det ska fortfarande färdigställas, grävas ner och stabiliseras men funktionen är på plats. Gräv, lägg duk, koppla en slang till en vattensamlare vid ett stuprör och vips! Det går såklart koppla ihop flera hinkar på rad istället för att transportera vattnet till en damm.

Det finns mycket mer att göra när det kommer till att samla regnvatten. Jag vill som exempel ha en sand-reningsdunk i samband med stuprännorna vid vedbon för att få renare vatten till djuren. Men det är en projekt för framtiden eftersom jag inte vet hur jag ska göra med sandreningen, vedbon har inga användbara stuprör och listan över ”Projekt 2018” är full. Dessutom bygger vi en sommarstuga till mina föräldrar och jag behöver ett permakulturistiskt sätt att nyttja deras tak. Sommarstugan ligger på andra sidan tomten och i framtiden kan det bli avgörande för odlingar ”där borta”.

Ni som vet hur det är med hus och villor kanske kan komma på fler en positiva grejer med att samla regnvatten från hustak?

Lämna ett svar